Неадекватни мерки увеличили сивата икономика
Неадекватни мерки увеличили сивата икономика / снимка: БГНЕС
Григор Димитров за възстановяването на здравноосигурителни права
70529
Григор Димитров за възстановяването на здравноосигурителни права
Божидар Данев за единната сметка
  • Григор Димитров за възстановяването на здравноосигурителни права
  • Божидар Данев за единната сметка

12,4 млрд. лева минимум са укрити за периода 2008 - 2012 г. Това показва анализ на Българската стопанска камара. Изпълнителният председател на работодателската организация Божидар Данев бе категоричен, че сивата икономиката се е увеличила заради неадекватните мерки, взети от данъчната администрация, особено през управлението на ГЕРБ.

БСК предложила единната сметка, Дянков я реформирал

На въпрос на Дарик за ефекта от единната сметка и премахването й, Данев отговори, че при въвеждането й Симеон Дянков цялостно е видоизменил идеята на стопанската камара, тъй като не е имал възможност да събере около 5 млрд. лева стари задължения по друг начин.

След промените в сметката, въведени по-късно, тя е започнала да работи добре, смята Данев. По думите му след решението на Конституционния съд, механизмът с четири отделни сметки е възможно най-добрият.

Единната сметка беше атакувана в Конституционния съд под натиска на социални партньори във връзка с пренасочването на част от средствата за социални плащания за погасявания, напомни изпълнителният председател на работодателската организация.

"Дянков реформира нашата идея. Нашата идея не беше сметката да е в този вид, в който я въведе Дянков, тъй като в задълженията на данъчно задължените лица се бяха натрупали около 5 млрд. дългове и той изведнъж въведе принципа в единната сметка да се погасяват най-старите задължения, защото те бяха относително малки и беше невъзможно чрез административни или други процедури да бъдат събрани тези средства. И той измисли най-елементарния начин - първо да се погасяват старите плащания", каза Данев и бе категоричен, че от БСК никога не са предлагали подобно нещо.

Когато беше въведена единната смета и корекцията социалните плащания да бъдат изведени, според БСК единната сметка е започнала да върши чудесна работа. "Но поради това, че решението на КС ни връща към стари принципи, ние в момента смятаме, че четирите сметки отразяват вижданията на Конституционния съд, въпреки че коректният бизнес свикна с единната сметка и за него беше много по-просто и по-евтино обслужването", каза изпълнителният председател на БСК.

БСК иска промени за връщането на здравноосигурителни права

От БСК настояват и за промени в начина на възстановяване на здравно-осигурителните права, тъй като между 1-1,2 млн. българи не си плащат вноските. От камарата обаче отказаха да представят в детайли какви мерки предлагат, за да се реши проблемът, защото първо искат да ги съгласуват с лекарския бранш.

"Искаме да превърнем лекарите в търговци. Те изпълняват своята Хипократова клетва и който постъпи в болницата трябва да бъде лекуван. Щом като постъпи и е лекуван, неговите разходи трябва да се поемат. Как се поемат? Разхвърлят се между здравноосигурените лица и се пишат фалшиви клинични пътеки и какво ли не се прави само и само тези разходи да бъдат разпределени и платени по някакъв начин", каза Григор Димитров от камарата.

По думите му така задълженията на болниците за лекарства, консумативи и материали са над 400 млн. лв., като тези средства не са предвидени нито в републиканския бюджет, нито в здравната каса, където има недостиг. Идеята на стопанската камара е да се помисли по целия цикъл за здравнонеосигурените.

По отношение на възстановяването на правата Димитров даде пример, че ако на човек му предстои кардиологична операция, която струва 12 000 лева, той отива и внася 638 лева, колкото е необходимата сума за възстановяване на здравните права, прави си операцията и след това той отново прекратява плащането на вноски.