МВФ препоръча да се повиши нивото на фискалния резерв
МВФ препоръча да се повиши нивото на фискалния резерв / снимка: DarikNews.bg, архив
МВФ препоръча да се повиши нивото на фискалния резерв
53235
МВФ препоръча да се повиши нивото на фискалния резерв
  • МВФ препоръча да се повиши нивото на фискалния резерв

Да се повиши нивото на фискалния резерв и да се потърсят по-големи фискални буфери, за да се гарантира бъдещата устойчивост на финансовата и икономическата система в България. Това е препоръката на пролетната мисия на Международния валутен фонд, съобщиха от институцията. Според експертите, водени от Катрина Пърфийлд, емитирането на облигации на международните пазари, за да се покрие плащането през януари догодина, е добра възможност. В средносрочен план обаче трябва да се разработи план за нивото на държавния дълг. Фондът прогнозира ръст на икономиката ни от 0,8 на сто тази година, като препоръчва по-смели структурни реформи. Пролетната мисия на МВФ у нас бе между 2 и 9 май.

За повишаване на рисковете, идващи от еврозоната, ни предупреждават от Международния валутен фонд. Още през април стана ясно, че експертите намалиха прогнозата си за икономическия ни растеж. По време на пролетната мисия тази оценка бе потвърдена, като от фонда очакват тази година икономиката ни да отбележи ръст от 0,8 на сто, а догодина - до 1,5 процента, но само при условие, че се постигне по-добро усвояване на еврофондовете. Прогнозира се инфлацията през 2012 г. да бъде около 2 на сто.

"Трябва да се увеличат фискалните буфери, за да се гарантира устойчивостта. Към момента би било разумно също така да се повиши нивото на фискалния резерв и да се изключи възможността за неговото намаляване", категорични са от фонда. Оттам отчитат като добра възможност емитирането на нов дълг на международните пазари за погасяване на падежа по облигации догодина и за укрепване на резерва, но предупреждават, че ни е нужен план за нивото на дълга в средносрочен аспект.

От фонда оценяват високо реформите за повишаване на събираемостта на ДДС, но отчитат високото ниво на безработица у нас. „Ще трябва да се търси и решение за увеличаващия се фискален натиск на разходите за здравеопазване в средносрочен аспект", категорични са от фонда.

Банковата система остава стабилна, въпреки увеличаващия се размер на необслужните кредити. От фонда препоръчват реформи в правната рамка за обявяване в несъстоятелност, включително и ограничаване възможността за обявяване в несъстоятелност със задна дата, ще помогне за решаване на проблема с натрупаните необслужвани кредити.