МВФ обмисля нов фонд за млади пазарни икономики?
МВФ обмисля нов фонд за млади пазарни икономики? / снимка: ЕPA/BGNES

Международният валутен фонд (МВФ) бърза да одобри в началото на ноември пакет, който би позволил на някои нововъзникващи пазарни икономики да разменят местните си валути за щатски долари, за да се облекчат напреженията по краткосрочните кредити, съобщиха официални представители, запознати с тези планове, цитирани от Ройтерс.

Така нареченото удобство при замяната на ликвидност ще бъде достъпно на група предварително подбрани "топ редица" новопоявяващи се пазари - тези, които са добре управлявани, но биха могли да се сблъскат с трудности да получат кредит. Някои официални представители наричат това средство за подкрепа на ликвидността.

"То ще помогне да се компенсира недостига на традиционни източници на външно финансиране", посочва официален представител. Според него детайли от нововъведението все още се дооглаждат и могат да бъдат подложени на гласуване най-рано идната седмица. Липсата на подобен достъп досега принуди много нововъзникващи пазари да се облягат основно на резервите на външния обмен и на независимите им фондове, за да подпомогнат местните валути и банки.

Официални представители отрекоха пазарна спекулация, че МВФ подготвя средства на стойност 1 трилион долара за нови пазари, уточнявайки, че подобна цифра не е била обект на коментари.