Може ли българското Банско да се окаже новата Андора?
Може ли българското Банско да се окаже новата Андора? / БГНЕС

Дали няма българското Банско да се окаже новата Андора, пита авторката на статия в британския вестник "Гардиън", посветена на родния ни ски-курорт. Петнадесет години след последната ми ски-ваканция в България планината е неузнаваема, пише Филис Харди.

Банско е старинно градче, което през последните две години бе превърнато в зимна дестинация, която спокойно може да се състезава с алпийските курорти, при това на далеч по-изгодни цени, посочва изданието.

То изпреварва старите ски-курорти в България, Румъния и Словакия поради факта, че успява да привлече сериозни инвестиции за изграждането на свръхмодерни съоръжения и луксозни хотели, както и световни компании, като германската "Кемпински".

Неприятната страна на сегашната ситуация, според авторката, е, че цялото селище е превърнато в строителна площадка, а водещите към него пътища се нуждаят от значителни капиталовложения.

Вестник "Гардиън" описва климатичните предимства, лифтовете, пистите и възможностите за разширяването им, местната кухня и обслужването, цените, както и други подробности, които са полезни за британските туристи.