Московски: Логично е винетките да поскъпнат, не са пипани 10 години
Московски: Логично е винетките да поскъпнат, не са пипани 10 години / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Московски: Логично е винетките да поскъпнат, не са пипани 10 години
81876
Московски: Логично е винетките да поскъпнат, не са пипани 10 години
  • Московски: Логично е винетките да поскъпнат, не са пипани 10 години

Бих подкрепил изменение на стойността на винетките - по оскъпяване, защото това е логично. Винетките не са пипани от около 10 години. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски.

Готвените промени за събиране на пътни такси ще се отразят най-вече на тежкотоварните автомобили над 3.5 тона, които оказват най-сериозно влияние на инфраструктурата.

За момента не се очаква драстично увеличаване на цените на винетките за леки автомобили.

Министър Московски е категоричен, че е необходимо да се въведат по-високи пътни такси за тежкотоварните автомобили, които нанасят сериозни щети на инфраструктурата, а момента минават през България почти безплатно.

„Транзитното преминаване през България е 10 евро. Същото преминаване през държави като Сърбия, Словакия, Унгария, Австрия - там сумите са от порядъка на 70-100 евро за преминаване. Общо взето, до десет пъти повече. В същото време тези камиони, които минават през България и плащат 10 евро, не са сърдити и нямат нищо против да плащат повече в други държави", добави Московски.

Не се предвижда леките автомобили да плащат по-високи такси каза председателят на пътната агенция Лазар Лазаров.

„Леките автомобили не разрушават пътната мрежа. Те не са нашият таргет, не целим да облагаме тях с данъци, защото товарният автомобил разрушава пътищата, той води до щети", каза той.

По-високите такси за тежкотоварни автомобили ще станат факт от 2018 г. Събраните средства пък ще бъдат влагани в строеж на магистрали и пътища, тъй като парите от Европейския съюз за тази цел, ще стават все по-малко.