Мирослав Найденов се срещна с тютюнопроизводители в Сатовча
Мирослав Найденов се срещна с тютюнопроизводители в Сатовча / снимка: Sofia Photo Agency

Министър Мирослав Найденов се срещна с част от тютюнопроизводителите в района на Сатовча, Гоцеделчевско. Визитата му в този край съвпадна с предстоящото изплащане на премиите на стотиците, изхранващи семействата си с отглеждането на тютюн. Парите бяха преведени днес.

"Занапред тютюнопроизводителите няма да получават премии. Причината за забавянето на обещаните от премиера Бойко Борисов 116 000 000 лева държавни субсидии за миналогодишната реколта бе техническа", каза пред стопаните в Сатовчанско  Мирослав Найденов.

Земеделският министър Найденов бе посрещнат от кмета на общината Арбен Мименов. Той пристигна с председателя на комисията по земеделие в Народното събрание Емил Димитров. Придружаваха ги областният управител Валери Смиленов, зам.-областният управител Бисер Михайлов и лидерът на ГЕРБ в Пиринско Костадин Хаджигаев.

Министър Найденов запозна производителите на тютюн с предстоящите реформи в сектора по време на организирано в селското читалище събрание. Два дни преди идването на министър Найденов, тютюнопроизводителите се стягаха за граждански протест, но парите укротиха недоволството им срещу правителството.

На срещата с ресорния министър присъстваха над 250 земеделци, които получиха уверение, че за разлика от миналата година, когато на ден са се изплащали парите на 40 човека, сега земеделското министерство е притиснало банката да изплаща средствата на поне 200 човека на дневно. Министър Мирослав Найденов коментира, че с промените в условията за субсидиране се цели да се премахне монопола на фирмите прекупвачи, които буквално поставят тютюнопроизводителите на колене и диктуват правилата.