Министър Найденов дава свидетелството за съдимост на Георги Харизанов за проверка
Министър Найденов дава свидетелството за съдимост на Георги Харизанов за проверка / Sofia Photo Agency, архив

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще изпрати свидетелството за съдимост на бившия председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов за проверка в Софийска градска прокуратура, съобщиха от ведомството.
  
Харизанов е представил свидетелство за съдимост при назначаването си, в което пише, че е неосъждан, се посочва в съобщението.

Отстраненият от длъжност шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов е знаел, че срещу него има повдигнато обвинение за кражба на 50 000 щатски долара още на 13 януари тази година, но не е съобщил на Министерството на земеделието и храните. Това оповести лично земеделският министър Мирослав Найденов по време на открито заседание на Борда на директорите на дружеството.

Срещу Харизанов е имало и друго дело за заплаха за убийство, по което е постигнато извънсъдебно споразумение. Отстраненият шеф на държавното дружество се извини публично, че няма диплома за завършено висше образование, но заяви, че има желание да завърши по-горна степен от средно образование. По-късно от Софийска градска прокуратура обявиха, че Георги Харизанов има влязла в сила присъда за изнудване. Присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15 април 2005 г. Харизанов е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от 1000 лева.