Марио Драги: Растежът навсякъде в Европа е твърде слаб
Марио Драги: Растежът навсякъде в Европа е твърде слаб / БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че навсякъде в Европа "растежът е твърде слаб", макар че е налице и скромно съживяване, предаде Асошиейтед прес.

Драги говори при откриването вчера в португалския град Синтра на тридневен форум на представители на централни банки и икономисти, посветен на безработицата и заетостта. Президентът на ЕЦБ отчете известно подобряване на икономическите условия в Европа, но изтъкна, че навсякъде растежът е прекалено слаб, а инфлацията - твърде ниска, което е признак за икономическа слабост.

АП посочва, че забележките на Драги идват на фона на признаци за икономическо съживяване на еврозоната. През първото тримесечие на годината икономическият растеж бе от 0,4 процента и според икономисти тазгодишният растеж може да е достатъчно силен, за да започне да намалява безработицата, чието равнище сега е 11,3 процента.

Вицепрезидентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Стенли Фишер заяви, че еврозоната изглежда е устояла на сегашната криза, но предупреди, че в дългосрочен план валутният съюз "няма да оцелее, ако не осигури благоденствие на своите членове".

Източник: БТА