Малко вероятно е Zamunda.net пак да функционира безопасно
Малко вероятно е Zamunda.net пак да функционира безопасно / снимка: sxc.hu
Малко вероятно е Zamunda.net пак да функционира безопасно
63467
Малко вероятно е Zamunda.net пак да функционира безопасно
  • Малко вероятно е Zamunda.net пак да функционира безопасно

На 11 април един от администраторите на сайта, който е имал пълен достъп до хардуера, е изкопирал информацията към нови сървъри, където само той има достъп и по този начин е завладял домейна. Следващата стъпка на грабителя на сайтове е да разпрати до всички юзъри съобщението, че Замунда е била хакната и интернет бандитите вече клонират и възпроизвеждат сайта с други имена. Всъщност новият сайт Zamunda.se е дело на стария екип на торент тракера, който е успял да намери валиден бекъп и да възвърне отново портала в предишния му вид и съдържание. Какво точно се е случило със Замунда обяснява бившият й собственик и един от най-активните хора в сайта Мартин Павлов:

Един от администраторите на Zamunda.net, който е имал пълен достъп до хардуера, е изкопирал информацията към нови сървъри и е завладял домейна, тъй като е имал достъп до мейла, с който се одобряват тези промени. Информацията, както сами виждате, си е там. Но от оригиналното място е изтрита и в момента екипът на сайта се опитва да я възстанови. Много от хората, които са башсобствениците на Замунда се намират на нов сайт - Zamunda.se.

А старият сайт? Съветвате ли хората да не влизат в него?

Всеки сам трябва да си реши за себе си. В Zamunda.net хората имат много голямо доверие, но за съжаление, точно вътрешен човек го е предала, за чисто материална облага.

Дали оттук насетне може да се изчисти тази ситуация и Zamunda.net отново да функционира безопасно?

Силно се съмнявам. Самото действие на този човек трябва да ви говори достатъчно много - той реално е предал целия екип.

За пари?

За пари, някой му ги е дал и предварително, защото, за да се пусне тази система, не е лесно, изисква време, подготовка и сериозни средства.

В Zamunda.se потребителите могат да влизат с досегашните си имена и пароли. Новината за интернет кражбата беше потвърдена и от собственика на другия голям български торент портал Елиан Гешев. Той обясни, че потребителите, влизали във вече откраднатия портал, не трябва да се притесняват за кражба на лични данни, нито за злоупотреба с пароли:

Единственото, което има като по-специфични данни, са паролите, но те са в криптиран вид. По тази причина, когато потребител си загуби паролата, не може сайтът да му я прати, а се генерира нова, случайна, с която той да влезе и след това да си напише нова парола. Тези пароли не могат да бъдат лесно взети, в свободен текст и да се знаят. Не че няма технически средства и метод да бъдат декриптирани, но за 600-700 хил. потребители това е практически невъзможна задача.

Има ли опасност потребителите да влизат в старата Замунда?

Разбира се, вече никой не може да даде гаранция какво се случва на този сайт. Не се знае какви са намеренията на този човек - дали да придърпа потребителите и да започне да печели от реклама, дали просто предварително някой му е платил да унищожи сайта. То не е необходимо да продава реклама, достатъчно е чрез него да разработва други сайтове, да пренасочва трафик и т.н.

Какво се случва сега - влизам в старата Замунда, дърпам си торент...може ли да ми се пратят чрез него вируси?

Може много неща, защото това е сайт, в който хората имат доверие. Те са го ползвали много време и ако сайтът им предложи някакво действие, което е свързано с особени права по техния компютър, и те го приемат, защото имат доверие. Могат да се случат огромни поразии. Достатъчно е да се появи някакво лично съобщение, линк, картинка вътре в торентите. Хората нямат достатъчна грамотност, но пък въоръжени с доверието, приемат действията, които им предлага сайтът и могат да пострадат много.

В подкрепа на новата Замунда вече се обявиха десетки сайтове, включително и един от най-големите портали за субтитри, който обяви, че ще свали линковете си от старата Zamunda.net. Във фейсбук и другите социални мрежи хиляди потребители призовават ползващите торенти да не използват услугите на вече стария сайт.