Лагард: Излизането на Гърция от еврозоната е възможно
Лагард: Излизането на Гърция от еврозоната е възможно / снимка: БГНЕС

Излизането на Гърция от еврозоната е възможно, но това няма да е знак за разпадането на валутния съюз, каза изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю.

Пред германското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг" тя допълни, че това няма да бъде лесно за валутната зона, но също така няма да дойде и краят на еврото. Тя също така отрече твърденията на Атина, че съвсем скоро ще бъде постигната сделка.

Според нея все още има много работа за вършене преди постигането на сделка и МВФ няма намерение да изплаща повече средства без необходимия пакет от реформи. "Ние имаме правила. Ние имаме принципи. Няма да има разглеждания на половинчати програми", каза още тя.

Преди мнението на Лагард, изразено пред германския вестник, да бъде оповестено, стана ясно, че Гърция няма да получи достъп до финансиране от Международния валутен фонд (МВФ), ако пропусне да плати следващата си вноска към фонда.

"Всяка страна, която не изпълнява ангажимента си към фонда..., е обявена за неизплатила дълга си и няма достъп до финансирането на МВФ", каза говорителят на финансовата институция Уилям Мъри. Според него обаче, страната ще успее да спази срока за плащанията си и организацията очаква гръцките власти да върнат следващата част от дълга си всеки момент.

Вътрешният министър на Гърция Никос Вуцис заяви в събота, че страната "няма пари", за да направи следващата серия от плащания към МВФ в размер на 1,6 млрд., които трябва да бъдат направени до пети юни. Въпреки това представителите на Атина, които участват в преговорите с кредиторите не са дали знак, че плащанията могат да бъдат забавени.

Говорителят на МВФ също така каза, че Гърция не е поискала промени по изплащането на задълженията, за да има страната повече време за тяхното осъществяване.

В сряда Атина съобщи, че гръцките представители и тези на международните кредитори са започнали изготвянето на чернова на окончателното споразумение между двете страни, което би освободило допълнителни средства за Гърция.

Източник: БГНЕС