КЗП иска от БТК да отстрани неравноправни клаузи
КЗП иска от БТК да отстрани неравноправни клаузи / снимка: EPA/BGNES

Комисията за защита на потребителите откри неравноправни клаузи в Общите условия за предоставяне на услугата БТК ADSL, съобщават от КЗП. Въведените уговорки предоставят на телекома изключителното право да тълкува клаузите на договора, задължават потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано висока неустойка или позволяват на търговеца да се освободи от задълженията си по договора по своя преценка.

Една от неравноправните клаузи в общите условия гласи, че „БТК се ангажира да отстрани всякакви неизправности ... във възможно най-кратък срок”. Така разписана, тя предоставя възможност на търговеца да разтегля неопределено дълго във времето изпълнението на своя ангажимент да премахне възникналия проблем. „БТК” АД следва да посочи краен срок, в който се ангажира да отстрани всякакви неизправности и повреди, възникнали при предоставянето на услугата БТК ADSL.

Друга уговорка на телекома задължава клиентите му при неизпълнение на тяхно задължение да заплатят необосновано висока неустойка, независимо от основанието, на което потребителят отказва да ползва или заплаща предоставяната услуга. Текстът гласи, че „.....потребителят може да прекрати предоставянето на услугата БТК ADSL преди изтичането на първоначалния уговорен срок, като заплаща на БТК месечните абонаменти до изтичане на съответния срок”.

С две други клаузи в общите условия на договора се изключва възможността потребителят да прекрати сключения договор при пълно или частично неизпълнение на договорното задължение от страна на БТК АД. В същото време доставчикът има право на това. Ако потребителят забави плащането с десет дни, операторът преустановява доставката на услугата, при това без да уведоми клиента си. В този смисъл клаузите са неравноправни, тъй като позволяват на търговеца да се освободи от задълженията си по договора по своя преценка, като същата възможност не е предоставена на потребителя.

Общите условия за предоставяне на услугата БТК ADSL не предвиждат право на клиента да получи обезщетение за неизпълнение на договора от страна на фирмата на стойност, равна на тази, която той й дължи при неизпълнение на свое задължение.

Освен това те налагат на потребителя да заплаща точно предвидените месечни вноски (дори и под формата на неустойка), независимо от това дали „БТК” АД доставя услуга с качество, отговарящо на договорените условия.

Експертите на КЗП са изготвили писмо до „БТК” АД с препоръки да бъдат отстранени визираните неравноправните клаузи. В писмото се съдържа и задължение телекомът да уведоми по подходящ начин потребителите за направените промени и да изпрати до контролния орган официален писмен отговор по какъв начин е уведомил клиентите си за направените промени. Фирмата ще трябва да предостави на КЗП коригираните договори в рамките на седмица.