КС образува дело по искането на Сотир Цацаров
КС образува дело по искането на Сотир Цацаров / снимка: БГНЕС

Конституционният съд образува дело по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на противоконституционни на текстове от Бюджет 2015 в частта за съдебната власт. Докладчик по делото е съдия Пламен Киров, съобщиха от КС.

Вчера Цацаров поиска да се обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 2, ал.6 от закона. Член втори от закона касае бюджета на съдебната власт и разписва прихосдите и разходите, а ал. 3 утвърждава максималните размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети тази година, и максималните размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2015-а от Висшия съдебен съвет.

Цацаров атакува пред Конституционния съд разпоредба в Бюджет 2015

В закона е посочено, че утвърдените в предходната алинея параметри могат да се увеличават с до 20% по решение на ВСС, а освен това висшият орган на съдебната власт може да изразходва средства в размер до 5000,0 хил. лв. от наличностите по сметки от предходни години за покриване на неотложни разходи на органите на съдебната власт, в случай че не се нарушава бюджетното салдо по държавния бюджет. В ал. 6, която Цацаров атакува пред Конституционния съд, се казва, че „за 2015 г. неизпълнението на приходите по ал.1 не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет".

Главният прокурор застъпва тезата, че тази разпоредба противоречи на основополагащи норми на Конституцията, установяващи принципа на правовата държава и принципа на разделение на властите. Според него оспорената разпоредба пряко се конфронтира и с текстовете от Върховния закон, прогласяващи независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт.

Всеки закон за държавния бюджет, който не гарантира средства за конституционно установени институции, е противоконституционен, категоричен е Цацаров. Освен това той напомня, че бюджетът да тази година въвежда практиката, която Цацаров атакува пред КС, докато в предходни години не е било така. Гравният прокурор изтъква, че актуализация на заплащането в съдебната власт, каквото изисква законът, не е правено от 2012 година.