Кръстоска между слива и кайсия взе награда за иновация на Агра 2016
Кръстоска между слива и кайсия взе награда за иновация на Агра 2016 / БГНЕС, архив

Кръстоска между слива и кайсия е сред отличените в Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба "Агра 2016", която се провежда от 24 до 28 февруари в Пловдив.

За престижното отличие кандидатстваха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финала стигнаха само девет. Това съобщиха от пресцентъра на Международен панаир - Пловдив, организатор на изложбата.

Българският сливово-кайсиев сорт "Стъндесто" е получен след кръстосване на слива и кайсия в продължение на 25 години и първите фиданки от него са засадени миналата година. Новият сорт овошка е дело на Института по овощарство в Пловдив.

Сред отличените в различните категории на конкурса са средство за възстановяване на ерозирали терени, ремарке за насипни товари, уред за улавяне на пчели майки и методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози - "Боер". До финал достигна и още един нов сорт - обикновената зимна пшеница "Гизда", създаден от Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" - Садово.

На изложението "Агра 2016" се представят над 440 фирми от 23 държави.