Кризата взе поредна жертва в САЩ - Washington Mutual
Кризата взе поредна жертва в САЩ - Washington Mutual / netinfo

Федералните власти в САЩ затвориха банката Washington Mutual („Вашингтон мючуъл” ). Активите й придоби JPMorgan Chase срещу 1,9 млрд. долара, предадоха световните агенции. Тринадесетата за тази година жертва на кредитната криза притежава активи на стойност 307 млрд. долара и 188 млрд. долара в депозити.

Това е втората голяма покупка на JPMorgan Chase, след като в средата на март тази година гигантът придоби инвестиционната банка Bear Stearns („Беър Стърнс”).

„Смятаме, че това е нещо велико за нашата компания”, каза изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън. В резултат на покупката базираната в Ню Йорк JPMorgan увеличава мрежата си с 5400 офиса в 23 щата.

Затварянето на WaMu, както наричат Washington Mutual, си спечели прозвището „най-големия банков крах” пради рекордните активи от 307 млрд. долара на институцията, чийто акции изгубиха 80 процента от стойността си от началото на годината. Преди това начело на този черен списъкбе Continental Illinois („Континентъл Илинойс”), банкрутирала през май 1984 година с активи на стойност 40 млрд. долара.

Новината за поредната жертва на кризата дойде в момент, когато във Вашингтон президентът на САЩ Джордж Буш и лидерите на Конгреса не успяха да стигнат до споразумение по плана на Белия дом за спасяване на финансовата система на стойност 700 млрд. долара и решиха да продължат консултациите.