Кризата в еврозоната ще продължи поне още петилетка според Меркел
Кризата в еврозоната ще продължи поне още петилетка според Меркел / снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел прогнозира днес, че дълговата криза в еврозоната ще продължи още най-малко пет години, предаде АП.

„Трябва да задържим дъх в продължение на пет или повече години”, заяви тя на регионален конгрес в Щернберг на Християндемократическия съюз (ХДС) в провинция Меклембург-Горна Померания, отбелязва БГНЕС.

Еврогрупата е на верния път към преодоляването на кризата, изрази увереност Меркел, но предупреди, че „който си мисли, че (положението) може да се оправи за една или две години, греши”. „Много инвеститори не вярват, че ние в Европа можем да спазим обещанията си”, заяви още Меркел и добави: „Трябва да покажем твърдост, за да убедим света, че е изгодно да се инвестира в Европа”.

Германският канцлер подчерта на регионална среща на своята консервативна партия Християндемократически съюз (ХДС), че е настъпило време за „малко стриктност”. В противен случай Европа няма де привлича международни инвестиции, предупреди Меркел.

Преди две години няколко сериозно задлъжнели страни от еврозоната изпаднаха в тежко положение. Гърция изпитва особено големи затруднения вследствие на мерките за строги икономии, които бе принудена да приложи под натиска на  партньорите си от Еврогрупата като Германия.