Кремиковски синдикати чакат Станишев с часове в МС
Кремиковски синдикати чакат Станишев с часове в МС / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Хиляди кремиковски работници продължават да протестират пред сградата на Министерския съвет. Хората очакват правителството да разгледа поставените вчера искания за спешно оздравяване на комбината със съдействието на държавата. Повече от час и половина лидерите на двата синдиката в „Кремиковци” чакат в коридора на Министерски съвет, за да връчат протестна декларация на премиера Сергей Станишев.

Кремиковските работници продължават да настояват за бързо разглеждане на посочените в декларацията искания, а те са свързани с ангажиментите на държавата да гарантира обезпечаване на комбината със суровини от НЕК, „Булгаргаз” и БДЖ, мобилизиране на целия потенциал в „Кремиковци” и справяне с аварийната ситуация в комбината, както и със спешна работа по привличането на нов инвеститор, който да спаси комбината.

Настояваме и за внасяне в дневния ред на поетите от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров ангажименти, че ще има продажба на готовата продукция и пари за заплати и суровини, заявиха по-рано през деня лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Работниците заплашиха с гражданско неподчинение от понеделник, ако до утре не бъде решен проблемът с неизплатените заплати и липсващите суровини.

От днес започва поетапното спиране на Пещ 3 в „Кремиковци”, както и на коксо-химическото производство, което е основното в комбината. Ако до 10 дни не се намери решение за запазването му, има реална опасност от затварянето на „Кремиковци”, а това означава около 5000 души да останат безработни, обявиха синдикатите. Те ще настояват за социална програма, която да обезщети работниците с по 30 работни заплати на човек.

Движението в района е блокирано от началото на протеста, като автомобили се пропускат поетапно по „Цар Освободител” по посока на ректората, а по бул. „Дондуков” движението започва от ул. „Веслец” по посока на моста на „Чавдар”.