/ БГНЕС
Правим необходимото за реализация на "Белене" на пазарен принцип, увери министърът
Кой проявява интерес към АЕЦ „Белене“?
99926
Кой проявява интерес към АЕЦ „Белене“?
  • Кой проявява интерес към АЕЦ „Белене“?
Три международни компании са проявили интерес за инвестиция в АЕЦ "Белене". Това съобщи в рамките на изслушване по темата с бъдещето на ядрената централа министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
АЕЦ „Белене“ може да бъде изградена за 9 млрд. евро за около 8 години

"До настоящия момент официален писмен интерес по отношение възможното участие в проекта са заявили няколко компании. Това е най-голямата китайска държавна и ядрена корпорация CNNC, това е корейската хидро-атомна корпорация и френската компания Areva", обяви министър Петкова.
 
Кабинетът одобри процедурата за избор на инвеститор в АЕЦ „Белене“, ще мине през 9 етапа

"Предстои да разберем доколко реален е този интерес, тъй като с обявяването на процедурата, вече ще има официални срокове в рамките, на които те ще могат да го заявят. Така че това ще бъде наистина гаранцията за интереса. До този момент официален писмен интерес има от тези корпорации", допълни още тя.

През октомври руската страна потвърди интереса си към проекта АЕЦ „Белене“

Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година, уточни още министърът на енергетиката. По думите на Теменужка Петкова в процедурата ще бъде дадена възможност за участие на друг вид инвеститори, които желаят да придобият миноритарен дял или индустриални консуматори, които желаят да сключат договор за изкупуване на ел. енергията от АЕЦ.

Министър Петкова обясни, че в хода на реализацията на АЕЦ "Белене" трябва да бъдат изключени всякакви промени в дизайна на проекта по отношение на безопасността. Тя обърна внимание също, че централата трябва да бъде реализирана с наличното оборудване.