КНСБ: В Конституцията да уредим и задължението за социално и здравно осигуряване
КНСБ: В Конституцията да уредим и задължението за социално и здравно осигуряване / снимка: Sofia Photo Agency
КНСБ: В Конституцията да уредим и задължението за социално и здравно осигуряване
79125
КНСБ: В Конституцията да уредим и задължението за социално и здравно осигуряване
  • КНСБ: В Конституцията да уредим и задължението за социално и здравно осигуряване

Правото на здравно и социално осигуряване да се разглежда едновременно и като задължение на гражданите, и това да бъде записано в Конституцията, предлагат от КНСБ.

В навечерието на Деня на юриста, 16-ти април, от синдиката представиха предложения за промени в Основния закон на страната, свързани с политическите и социално-икономическите права на гражданите, както и с функционирането на различните нива на властта. Сред идеите на КНСБ са да се уреди правото на стачка на държавните служители чрез ефективно спиране на работа и да се гарантира правото на ползване на отпуск, като то да не се губи, включително и по давност.

Към момента Конституцията дава право на всеки гражданин на здравно и социално осигуряване и в този смисъл никой не може да бъде упрекнат, че не плаща своите осигуровки, коментира Величка Микова, правен експерт в КНСБ.

„В този смисъл е добре да се помисли за промяна в Конституцията - правото на социално и здравно осигуряване да се свърже и със задължението за социално и здравно осигуряване. С други думи да намерим начин в конституцията да уредим и задължението на всеки български гражданин да бъде социално и здравно осигуряван", коментира тя.

От КНСБ предлагат разширяване на правата на държавните служители в сферата на провеждане на стачни действия. „По закон на държавните служители в момента е позволено единствено правото на символична стачка, тоест да не се прекъсва работата или функциите, които те изпълняват по време на държавна служба. Тоест съгласно Закона за държавния служител в момента държавните служители са лишени от правото на ефективна стачка", коментира юристът на профсъюза.

Правото на платен годишен отпуск трябва да се регламентира чрез самостоятелен текст в Конституцията, който според синдикалистите трябва да гарантира използването му и защитата от унищожаване или загуба, включително поради давност. Това означава, че трябва да отпадне сегашната разпоредба, според която можем да прехвърляме до 10 дни за следващата година, които трябва да се използват в рамките на 2 години, в противен случай се губят.