Казахстан иска да строи рафинерии у нас
Казахстан иска да строи рафинерии у нас / netinfo

Казахстан проявява интерес да построи у нас петролни рафинерии, а преработеният нефт да изнася за Европейския съюз. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след срещата си с казахстанския си колега Бактикожа Измухабетов.

Казахстан има сериозен интерес като потенциален доставчик на нефт за България и Европейския съюз, каза премиерът Сергей Станишев при откриването на бизнес-форум с участието на фирми от двете страни.

Азиатската република е готова да участва и в петролопровода Бургас – Александруполис с доставката на 10 милиона тона казахски нефт, съобщи министър Овчаров. Той допълни, че от Астана са изразили готовност да се включат в проекта поне по три начина – като партньор на Русия, като съфинансиране или само с петрол.

Друга възможност за сътрудничество между двете страни е преносът на природен газ от Казахстан за България, както и участието на страната ни в разработването на газовото находище Кашаган. Проявен е интерес и от участие в приватизационните процедури за енергийни проекти у нас, сред които и топлофикационните дружества, каза още Овчаров. Според премиера Сергей Станишев двете страни имат потенциал за сътрудничество в строителството, пътната инфраструктура, фармацията и туризма.

Приоритет в бъдещото развитие на Казахстан са строителството, биотехнологиите, космическата индустрия, както и нефтогазовото машиностроене, заяви казахстанският министър-председател Даниал Ахметов.