Капан с лихвите в Закона за потребителския кредит видя бивш съветник на Борисов
Капан с лихвите в Закона за потребителския кредит видя бивш съветник на Борисов / снимка: Sofia Photo Agency

Капан за хората, които искат да изтеглят потребителски кредит - така икономистът Любомир Христов определи пред Дарик новия закон за потребителския кредит, който влиза в сила след два дни. Според Христов текст от закона дава право на банките сами да определят начина на пресмятане на лихвата и да я променят след сключване на договора за кредит. Така потребителят няма да знае с плащането на каква лихва се задължава и колко всъщност ще му струва кредитът, обясни Любомир Христов. Той  е изпратил до икономическата комисия в парламента предложение за промяна на спорния текст от закона.

От 12 май влиза в сила новият Закон за потребителските кредити, чрез който ще имаме правото да се откажем от заема до 14 дни след изтеглянето му без наказателна такса, а максималният размер на кредита ще се повиши от 40 000 до 147 000 лева. Въпреки тези промени новият закон ще ощети потребителите, тъй като банката сама ще може да определя лихвата и да я променя, обясни пред Дарик Любомир Христов,  председател на УС на института на дипломираните финансови консултанти и бивш съветник на премиера Бойко Борисов. „Има едно изречение, което казва: референтният лихвен процент може да бъде изчисляван по методология на банката. Банката може да си измисли методология, по която да изчислява и да променя лихвения процент така, както тя си иска. Аз ако съм банка, мога да ви предложа потребителски кредит при три процента за три месеца и след това да ви го направя 13 процента", каза Христов.  

Председателят на икономическата комисия в НС Мартин Димитров и членът й Валентин Николов от ГЕРБ обясниха пред Дарик, че приетият вече текст е съобразен с европейските директиви. Дискутиран е и с асоциацията на банките и комисията за защита на потребителите. Ето какво още каза Мартин Димтров:

Аз съм за ниски лихвени проценти на банките, разбира се, но няма как това да го направим със закон, защото това ще противоречи на европейското право.

Той предлага по-различна формулировка за това какво представлява референтен лихвен процента, а именно: пазарен индекс, който произтича от общодостъпен източник и който може да бъде проверен от двете страни по договор. А тук се казва, че e пазарен индекс, който се изчислява от кредитора при определена от него методология.

Тази методология, ако е публична, всеки може да я приложи и да я провери.

Валентин Николов: „Винаги защитата ви на това нещо е, че може да се откажете именно от тази сделка, без да дължите наказателни лихви. Това е заложено в закона. По този начин потребителят е защитен. Но по тази начин се дава възможност съответно банката да намалява лихвения процент, както се наблюдава в последно време намаляване на лихвените проценти в България."