Камаз спря доставките на камиони за Украйна
Камаз спря доставките на камиони за Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

Руският производител на камиони Камаз прекрати доставките в Украйна от началото на 2014 година, съобщи „Прайм", като се позова на прессъобщение на компанията. Камаз също така е спрял да сертифицира автомобили за украинския пазар.

Прекратяването на доставките на автомобилния производител се обяснява със сложната обстановка в страната и като следствие от девалвацията на украинската гривна, което води до поскъпване на автомобилите за крайния потребител. В компанията отбелязват, че това може да повлияе на нивото на продажбите на Камаз. Кога ще се възстановят доставките към момента остава
неизвестно.

Камаз е най-големият производител на товарни автомобили в Русия. През 2013 година компанията е произвела 43 800 камиона, от които за експорт са били 5700, в това число 700 - за украинския пазар.

Генералният директор на компанията Сергей Коготин е заявил в интервю за „Интерфакс", че през 2014 година „Камаз" планира да продаде 43 500 автомобила на стойност около 120 милиарда рубли.

Най-големият акционер в компанията е държавната корпорация „Ростех" - 49,9 %, компанията Avtoinvest Ltd с 24,53%, германската Daimler (11%), KAMAZ International Management Co. (4,25%), Европейската банка за възстановяване и развитие (4%) и Decodelement Services Ltd (2,73%).

Възползвайки се от колебанията в курса на украинската гривна автодилърите в Украйна започнаха да разпродават складовите наличности от автомобили, в опит да реализират печалби на украинския пазар. По данни на „Автоконсалтинг", през февруари 2014 г. е отчетен ръст от продажбите на автомобили от чуждестранни марки, който е с 15 % по-висок спрямо януари 2014 г. По официални данни, от началото на годината ръстът на продажбите на чуждестранни автомобили в Украйна е с 4 %. За това най-много допринася покупката от държавата на 1200 автомобила Toyota Prius за нуждите на Министерството на вътрешните работи на Украйна. Според експерти, ако се запази ситуацията на нестабилност в Украйна, запасите от автомобили в складовете на автомобилните дилъри ще стигнат най-много за още месец и половина, а производителите се въздържат да доставят нови заради колебанията в курса на украинската валута.