Калфин ще иска увеличение на социалните плащания
Калфин ще иска увеличение на социалните плащания / БГНЕС, архив

Министерството на труда и социалната политика ще иска в тригодишната бюджетна прогноза да бъде заложено увеличение на социалните плащания, съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Каква е прогнозата на финансовото министерство за следващите три години

Калфин посочи, че това е прогноза на Министерството на финансите, не са искани мнения на други министерства. По думите му министър Горанов е казал, че това е практика, публикува се тригодишна нулева, без промени, прогноза. Не смятам, че тя ще се запази в този вид, допълни вицепремиерът.

Готвят нов закон за отделяне на социалните плащания и услуги

Ще искаме увеличение на социалните плащания в зависимост от начина, по който подредим приоритетите, посочи Калфин. По думите му в тези плащания влизат различни видове добавки, средства за различни групи, социални услуги.

Затягат контрола при отпускане на социални помощи

Яснота за методиката, по която ще се определят енергийно бедните, ще има до лятото, каза министърът. Той посочи, че България се ориентира към модел, който ще бъде и с цени, които са субсидирани, и със запазване, което и сега го има, за енергийно подпомагане на енергийно бедните. Настояваме за максимално широка група хора, които да бъдат защитавани като енергийно бедни, отбеляза Ивайло Калфин.

Източник: БТА