Готвят нов закон за отделяне на социалните плащания и услуги
Готвят нов закон за отделяне на социалните плащания и услуги / снимка: БГНЕС, архив

Министерството на социалната политика подготвя нов закон за отделяне на социалните плащания от социалните услуги. Това каза вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин по време на Националния съвет на АБВ. Вицепремиерът посочи, че АБВ иска да види в бюджетните цели за следващата година заложени политики за намаляваме на неравенствата в качеството на живот.

Подготвят сериозни промени в социалната система

„Трябва да отчитаме и това, което се случва в България като демографска картина, включително застаряването на населението, много възрастни хора живеят в отдалечени населени места, с малко възможности за грижа от семействата. Там, където се очаква, че държавата, общините и въобще публичните власти би трябвало да се постараят и да отделят повече ресурс за грижа именно за тези хора", каза министърът.

По думите на Калфин, нещо, което от партията биха искали да видят и в бюджетните цели изрично споменато, е да се направи опит да се намалят неравенствата в качеството на живот в страната и да се създават условия за този, който може да се върне на пазара на труда, той да отиде там и да не е в тежест на социалната система и в същото време тази система да се насочи към хората, които имат най-голяма нужда от подпомагане и да може да предостави адекватни услуги за тях.

40% от хората у нас живеят в мизерия или в риск от бедност

„Това е логиката, която общо взето следваме в управлението", каза министърът. За да се случи това нещо, са необходими промени в големи социални системи. „Започнахме с тези промени и плановете са те да продължат", допълни Калфин. Той посочи, че промените от пенсионната реформа се виждат още в бюджета за следващата година и те са намалили „залитането" по отношение на финансирането на пенсии със средства от държавата. И догодина половината от приходите на НОИ ще бъдат субсидирани от бюджета, призна Калфин, но изрази надежда с по-пълното влизане на промените в пенсионната система, този фонд да стане по-самостоятелен и да може да гарантира по-адекватни пенсии.