Кабинетът ще поощрява качествени проекти по еврофондовете
Кабинетът ще поощрява качествени проекти по еврофондовете / снимка: Sofia Photo Agency

За усвояването на средствата от еврофондовете правителството няма да създава изкуствени пречки, а ще поощрява и съдейства за реализирането на качествените проекти. Това заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев при откриването на национална среща на неправителствените организации в гражданския сектор.

Срещата в НДК е организирана от Висшия съвет на БСП и Института за социална интеграция. При откриването на форума премиерът подчерта, че интересът и на правителството, и на обществото е колкото се може повече организации, общини и фирми в страната да спечелят проекти по еврофондовете.

Продължаваме да живеем в заблуда, че средствата от Европа някой ще ги селектира и ще ги насочва във фирми, близки до управляващите. Това не е така, защото основният проблем на България е да усвоява колкото се може повече финансов ресурс от Европа, каза Сергей Станишев. Той обеща максимално отворена политика на правителството в тази сфера.

Станишев съобщи, че за последните две години БСП е разширила контактите си с неправителствения сектор. От 50 организации, с които партията си е сътрудничила през 2005 година, сега левицата работела с около 200 организации.

През октомври ще бъде създаден консултативен център към БСП, който да подпомага неправителствените организации.