„Известия”: Русия има достатъчно пари да се справи с въздействията на кризата
„Известия”: Русия има достатъчно пари да се справи с въздействията на кризата / снимка: EPA/BGNES

Русия има достатъчно пари, за да се справи с въздействието на световната финансова криза, твърди московският в. "Известия". Изданието помества данни, вдъхващи оптимизъм - през деветте месеца на годината руският БВП е нараснал със 7,7 на сто, растежът на промишлеността е бил 5,4 на сто, а оборотът в търговията на дребно е скочил с 15 процента.

Основен проблем във всички държави днес е кризата в доверието. Банките се страхуват да отпускат заеми една на друга заради опасения, че обезпечението - ценните книжа, може много да поевтинее. Съответно, дори и да има пари, те просто отлежават в банковите каси, пояснява сайта СМИ.ру.

Бизнесът и властта в Русия не смятат да променят заради кризата своя начин на живот, пише "Смарт мъни", издание на "Ведомости". Кремъл се превръща в полева болница с филиал в сградата на правителството. Свиването на фондовия пазар и липсата на външно финансиране означават, че единствено лекарство срещу фалита остават държавните пари. Миналата седмица почти всеки ден изникваха нови кандидати за подкрепа от държавата - дейци от петролния бранш, автопроизводители, мрежи за търговия на дребно, дистрибутори на лекарства . . . Молбите им бяха посрещани благосклонно - една след друга бяха представяни нови мерки за вливане на държавни пари в икономиката. Държавните средства обаче стремително се топят, посочва "Смарт мъни".

"Има ли живот след кредита?", пита се "Московский комсомолец". Моделът, наречен "американска мечта", дълбоко и трайно се е настанил в умовете на хората в Русия. Отдавна вече ядем, пием, гледаме и купуваме същото, което и чужденците. Свикнахме и да живеем на кредит, също като западняците. И сега кредитоманията може да стане капан за онези, които не се чудеха много-много как ще си плащат дълговете, предупреждава "Московский комсомолец".

Хората в Русия, стигнали до просешка тояга, са много повече, отколкото признава официалната статистика, посочва междувременно "Новие известия". Една трета от населението на Русия живее под чертата на бедност. Това заяви в петък председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов. Държавната статистика силно занижава според него мащабите на бедността в страната, пише вестникът. Специалистите смятат, че след като финансовата криза се разраства, има реална заплаха бедняците в Русия да станат още повече, добавя "Новие известия".(БТА)