Иран увеличил износа на петрол за Южна Корея
Иран увеличил износа на петрол за Южна Корея / Guliver/Getty Images

Иран е увеличил четири пъти износа на петрол и газов кондензат за Южна Корея до 400 000 барела на ден. Това заяви днес петролният министър Биджан Намдар Зангане, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на местни агенции. Зангане се срещна с южнокорейския министър на земята, инфраструктурата и транспорта Канг Хо-ин.

Иран, чийто износ за Южна Корея бе под 100 000 барела на ден преди вдигането на санкциите, работи за бързо нарастване на добива. Стреми се да продава основно на традиционните си клиенти в Азия, но доставя и на Европа.

По данни на Енерджи аспектс (Energy Aspects) световния внос на суров петрол от Иран през март е нараснал до 1,9 милиона барела на ден спрямо 1,51 милиона барела на ден през февруари.

Зангане каза също, че Иран и Южна Корея се опитват да решат трудностите в превеждането на пари при продажбите на петрол, загатвайки за продължаващото нежелание на международните банки да влязат на иранския пазар.

Срещата между двамата се състоя преди днешното пристигане в Техеран на южнокорейската президентка Пак Гън-хе. Очаква се при посещението да бъдат подписани няколко двустранни документа за сътрудничество в областта на петрола, газа и енергетиката, посочва ТАСС.

Източник: БТА