Инвестициите в индустрията - с приоритет през следващите години
Инвестициите в индустрията - с приоритет през следващите години / netinfo

Инвестициите в индустрията ще са с приоритет през следващите години. С промяна в законодателството ще се насърчи влагането на средства в производството. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на втората кръгла маса на сертифицираните инвеститори.

През последните две години България е привлякла инвестиции за 9 милиарда долара, а това се равнява на вложенията за 15 години. Само през миналата година са сертифицирани 23 проекта за първи клас инвестиции, които са на стойност 3 милиарда и 300 милиона лева. От началото на тази година са сертифицирани още 11 проекта, а на други десет предстои да бъдат връчени сертификати.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев заяви, че една четвърт от всички първокласни инвестиции досега са с българско участие. На първо място сред чуждестранните инвеститори е Австрия.

За миналата година се наблюдава бум британски вложенията в недвижими имоти, които надхвърлят един милиард евро. Сред най-предпочитаните области са спорта, туризма и търговските центрове.