Инспектор и проби на всяка партида гарантирали за стандарта „Стара планина”
Инспектор и проби на всяка партида гарантирали за стандарта „Стара планина” / снимка: sxc.hu
ДВСК следи на място производството на продукти „Стара планина”
32517
ДВСК следи на място производството на продукти „Стара планина”
  • ДВСК следи на място производството на продукти „Стара планина”

50 са фирмите, които до момента са получили разрешително да произвеждат местни продукти по стандарта за качество „Стара планина", но има още фирми, които чакат регистрация. Това съобщи в предаването „Кой говори" на Дарик директорът на Държавния ветеринарно-санитарен контрол д-р Любомир Кулински.

По данни на Асоциацията на месопреработвателите в България до момента общо 88 фирми работят или имат готовност да работят по този стандарт, защото толкова са закупили логото „Стара планина". Директорът на ДВСК беше категоричен, че има строг контрол върху новите качествени месни продукти. Той съобщи, че поне засега всяка от партидите се произвежда в присъствието на ветеринарен инспектор и се подлага на лабораторна проба.

Всичко, което сме заложили като контролни функции и като физико-химични и микробиологични показатели на продуктите „Стара планина", се контролира. Контролът е на няколко нива, каза д-р Кулински. Първо, самоконтролът: в България законово изискване е през определен период от време фирмите да вземат проби от продукцията си, да ги дават в лаборатории и да следят за качеството й. Всички фирми, които са в регистъра на НВМС, имат система за самоконтрол. Вторият етап е официалният контрол от органите на ДВСК, който се основава на физическо присъствие в предприятията и официалния лабораторен контрол. Производството на продукти „Стара планина" се осъществява при физическото присъствие на ветеринарен лекар от ДВСК. Колко ще продължи този вид директен контрол ще се прецени на база обема и броя на предприятията, които произвеждат такива продукти; според лабораторните резултати и това дали се правят опити за фалшификация. За продуктите „Стара планина" предприятията са задължени от ветеринарните власти да водят отделен производствен дневник, каза още шефът на ДВСК.

Цените на месните продукти „Стара планина" ще се запазят поне на този етап. Ако има повишение на цените на суровините, тогава ще поскъпнат и продуктите. Засега няма такава тенденция. Това каза главният технолог на Асоциацията на месопреработвателите Павлина Лилова. 8 лв. за килограм кайма „Стара планина" е достъпна цена, като се има предвид, че това е чисто месо и в нея няма суровини, които да понижат цената на продукта, допълни тя. След като има търсене на тези продукти, явно съотношението цена-качество устройва потребителите, каза от своя страна д-р Любомир Кулински.

Директорът на ДВСК съобщи, че тази седмица започва унищожаването на около 100 тона от т.нар. крайчета на колбаси, които са с изтекъл срок на годност или с липсваща маркировка и етикети.

В края на седмицата или началото на другата пък щели да станат ясни резултатите от съвместните проверки на Националната ветеринарномедицинска служба и здравното министерство в яслите, детските градини и детските кухни. Тогава в РИОКОЗ вероятно ще има ясна картина за вида, произхода, срока на годност и качеството на храните в детските заведения, допълни д-р Любомир Кулински.

Целия разговор с д-р Любомир Кулински и Павлина Лилова можете да чуете в прикачения файл