Лихвените плащания по британските държавни облигации са скочили с почти 40 на сто миналия месец, тъй като галопиращата инфлация продължава да засилва натиска върху държавното кредитиране, сочат официални данни, цитирани от ДПА.

Националната статистическа служба съобщи, че кредитите на правителството през юли са достигнали 4,9 милиарда британски лири. 

Това е доста над прогнозите на анализаторите, които предвиждаха заеми в размер на 2,8 милиарда британски лири.

Въпреки това заемите са били с 0,8 милиарда лири под равнището от същия месец на миналата година, но са нараснали с 5,9 милиарда британски лири по отношение на предпандемичните нива от 2019 година, когато правителството обяви излишък от 0,9 милиарда британски лири.

Годишната инфлация във Великобритания с нов рекорд

Лихвените плащания по дълга са скочили през юли до 5,8 милиарда британски лири, което е значително увеличение спрямо 3,5 милиарда британски лири през същия месец на миналата година и се дължи на повишението на индекса, отчитащ цените в търговията на дребно.

По-рано тази седмица британската статистика обяви, че този индекс се е повишил с 12,3 на сто, а по широкообхватният индекс на потребителските цени е ударил нов 40-годишен максимум от 10,1 на сто.

"Наясно съм, че покачващата се инфлация създава предизвикателства за семействата и бизнеса и поставя под натиск държавните финанси, увеличавайки размера на средствата, които изразходваме за плащане на лихвите по дълга", заяви финансовият министър Надим Захауи.

"За да подпомогне хората в тези трудни времена, правителството ще продължи да оказва подкрепа през идните седмици и месеци на тези, които имат най-голяма нужда като пенсионерите, хората с ниски доходи и тези с увреждания", добави той.

"Ние прилагаме балансиран подход: гарантираме държавните финанси, като същевременно предоставяме значителна подкрепа на домакинствата", подчерта Надим Захауи.

Правителствените разходи са нараснали с 3,4 милиарда британски лири до 76,5 милиарда британски лири през юли спрямо същия месец на миналата година, съобщи Националната статистическа служба на Великобритания.
 
БТА