Икономиката в Китай леко се забавя, инфлацията остава близо до рекорда
Икономиката в Китай леко се забавя, инфлацията остава близо до рекорда / снимка: БГНЕС

Китайската икономика се е забавила леко през първото тримесечие на годината, а инфлацията се задържа над 8 на сто през март, показват правителствени данни, цитирани от АП.

Четвъртата по големина икономика в света е нараснала с впечатляващите 10,6 процента през първите три месеца на годината, въпреки глобалната криза. Въпреки това е отчетен спад спрямо миналия месец, когато ръстът бе 11,2 на сто, сред по-слабото световно търсене и стъпките, предприети от държавата, да успокои инвестиционния бум.

Потребителските цени са нараснали с 8,3 процента през март в сравнение със същия месец на миналата година. Все пак се наблюдава понижение спрямо 8,7 на сто през февруари – най-високото ниво от близо 12 години според данните на статистиката.

Покачването на цените започна през 2007 година, като причината бе недостигът основно на свинско месо и зърно, но и на други храни. Правителството се опита да увеличи производството чрез допълнителни субсидии и намаляващ експорт. Опитите на властите обаче бяха попарени от снежните бури през януари.