Хиляди абонати в Русе, Сливен и Перник може да останат без топла вода от 1 април
Хиляди абонати в Русе, Сливен и Перник може да останат без топла вода от 1 април / снимка: БГНЕС
Хиляди абонати в Русе, Сливен и Перник може да останат без топла вода от 1 април
78795
Хиляди абонати в Русе, Сливен и Перник може да останат без топла вода от 1 април
  • Хиляди абонати в Русе, Сливен и Перник може да останат без топла вода от 1 април

Около 65 000 абонати в Русе, Сливен и Перник може да останат без топла вода от 1 април заради промени в Закона за енергетиката. За това са алармирали от местните топлофикации на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Синдикатите, също присъствали на разговорите, заявиха, че са възможни стачки. Енергийният министър пък увери, че ще се водят преговори с енергийния регулатор до седмица да се издадат временни правила за търговия с енергия.

Причината за проблемите е промяната в Закона за енергетиката, която регламентира изкупуването само на високоефективна енергия от топлофикационните дружества от 6 март. По думите на министър Петкова част от дефицита в НЕК се дължи на предишния финансов модел и целта на промените е именно намаляване на загубите.

Според представителя на „Топлофикация-Сливен" тя е най-малкият проблем на НЕК. НЕК губи от голям списък производители и ви гарантирам, че сливенската топлофикация е на последно място в него, каза Ангелов.

„Въпросът е какво става с другите. Ние ще си понесем нашето, ще се опитаме да спасим хората, само че най-голямата ни претенция беше, че има един правен вакуум, в който ние нито можем да продаваме на НЕК, нито на свободния пазар", каза той. Ангелов е категоричен, че след като не могат да продават тока на НЕК, искат да излязат на свободния пазар. „Комбинираната ни енергия нито е по-черна, нито по-бяла от тази на Топлофикация-София и искаме да бъде на такава цена", каза представителят на сливенското парно.

Ресорният министър Теменужка Петкова сподели, че от енергийния регулатор са поели ангажимент до седмица да издадат временни правила за търговия с енергия, които да попълнят този правен вакуум, възникващ от 6 март, до момента, в който ще бъдат изработени правила, които ще позволят на топлофикациите да продават енергията, която не е високоефективна, на свободния пазар.

Ангелов обясни, че идва време за заплати в края на месеца, които може да не бъдат платени, а председателят на миньорската организация на КНСБ Валентин Вълчев заяви, че може да има стачки. „Ако миньорите в края на месеца не получат заплатите си, това са ответните реакции - по този начин можем демократично да защитим работните си места и трудовите си възнаграждения", каза той.

Около 65 000 са абонати на трите топлофикации по думите на заместник-министър Николай Николов, като жителите на трите града са общо 120 000.