Готвят зелена светлина за атракциони под морето
Готвят зелена светлина за атракциони под морето / netinfo

Възможност за изграждане на обекти под водата ще подготвят с промени в Закона за устройството на територията от регионалното министерство, обяви заместник-министър Савин Ковачев.

Той обясни, че има български и чуждестранен инвеститорски интерес за строителството на атракциони като например дискотеки и ресторанти. Ковачев присъства на заседание на икономическата комисия в Народното събрание, която прие на първо четене промени в закона за концесиите, с които се удължава до 20 години срокът за отдаване на концесия на морските плажове. Досега те можеха да се поддържат и управляват чрез отдаване на концесия за срок от 10 години.

За много от морските плажове по икономически причини 10 години срок на концесията не е достатъчен, за да се върнат вложенията, необходими за поддържане на морския плаж, каза Ковачев. „Вярно че това са по големите морски плажове, но трябва ли да ги делим?”, попита зам.-министърът. Затова се дава възможност срокът да е до 20 години, за някои от плажовете естествено, че ще бъде 10 години. Ние правим концесионни анализи, какво си мислите вие, да не сме дебили в края на крайщата? Защо винаги ни подозирате в някакви престъпни дейности и някаква параноя витае в главата ви?, попита той опозицията.

„Да се прибавят и островите, включително изградени от човешка дейност. Не разбирате ли че по този начин съвсем умишлено вие предлагате частни инвеститори да изградят изкуствени острови?”, попита Румен Анголов от БНС.

Какво лошо вие виждате в изграждането на изкуствени острови в морето. Това се практикува в много напреднали държави и морската шир не е унищожена, каза Севдалин Ковачев. Напротив, ние ще предложим в един по-късен момент промени в Закона за устройството на територията, които да предвиждат подводно строителство, изграждането на обекти под водата, които не е задължително да унищожат морето, то могат да бъдат съобразени с всички екологични анализи, обясни заместник регионалният министър.

Заместник-министър Савин Ковачев обясни, че проблемните плажове, заради които са внесени поправките, са седем. Съгласно тях вече няма да има възможност концесионният договор да изтича в средата на годината, както е сега.