Готвят промени за закуската на учениците
Готвят промени за закуската на учениците / netinfo

Министерството на труда и социалната политика готви промени в програмата, по която се осигуряват безплатна закуска и мляко на учениците от 1 до 4 клас, за да може към парите от бюджета да се добави и субсидията от 3,6 млн. лв. от Европейския съюз. Това съобщи в предаването „Витамин” на Дарик Силвия Цанова, заместник-директор на Агенцията за социално подпомагане.

За 2007 година тази субсидия е загубена, защото не е намерен механизъм за ползването й, каза Свилен Колев, началник сектор „Мляко” в Разплащателната агенция. Срокът, в който можем да заявим пред Европейската комисия ползването на парите за следващата година, е краят на 2007 г.

ЕС не допуска използването на средства по програми, които се финансират и от друга институция. Затова една от възможностите да се доплати чрез тези 3,6 млн. лв. млякото на учениците е в програмата на социалното ведомство да се разделят като подпомагане млякото и закуските и Разплащателната агенция да съфинансира млякото. Според Силвия Цанова обаче това създава проблеми, защото при организирането на последните търгове за доставка не е имало нито една фирма-кандидат да доставя само закуските. Освен това са проведени консултации с Министерството на здравеопазването за това каква трябва да е закуската, тъй като немалко ученици в тази възраст са с наднормено тегло, казва заместник-директорът на Агенцията за социално подпомагане.

Тъй като Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие” е получател на средствата от ЕС, тя ще има и задължението да контролира млекопреработвателните фирми, които имат задължението да предлагат млякото в индивидуална опаковка и с надпис, че то не се продава и е предназначено за училищна закуска. В момента в немалко случаи млякото е в наливен вид и се сипва в чаши на учениците.

Силвия Цанова обясни, че това не е редно и фирмите-доставчици са длъжни да спазват хигиенните изисквания и да предлагат продукта в отделна опаковка. По думите й обаче това не се спазвало винаги и медиите трябвало да контролират тези фирми.