Германия инвестира в иновации и технологии в Пловдив
Германия инвестира в иновации и технологии в Пловдив / снимкa: DarikNews

Германските инвестиции в областта на иновациите и технологиите ще се съсредоточат в Пловдив. Това е обещал немският посланик в София Михаел Гайер, обяви при откриването на Регионален академичен център председателят на БАН Никола Съботинов.

Съвместно с БАН немските предприемачи ще развиват изследователски-структурни центрове в помощ на бизнеса. Пловдив е сред приоритетните проекти за научни изследвания на БАН, тъй като в него има сериозна перспектива за развитието на науката и в частност на хранителните технологии, каза акад. Съботинов.

Регионалният академичен център е третия от пилотно учредените след центровете в София и Варна. В пловдивския участват 25 научни организации – седем академични института, два отраслови, пет университета и 11 фирми. Финансирането на изследователските идеи и дейности ще става на базата на проекти. С отпусканите по тях средства ще могат да се постигнат цели за развитието на Пловдив, каза пък пловдивският учен Румен Каканаков.

Колегите му ще се опитат да привлекат в регионалния си център и младите студенти. Целта е тяхното кариерно развитие и подготовката им за работа в БАН, подчерта Съботинов.