Георги Харизанов има влязла в сила присъда за изнудване
Георги Харизанов има влязла в сила присъда за изнудване / снимка: БГНЕС
Харизанов бил привлечен като обвиняем на 13 януари, Найденов ядосан, че не му е казал
50454
Харизанов бил привлечен като обвиняем на 13 януари, Найденов ядосан, че не му е казал
  • Харизанов бил привлечен като обвиняем на 13 януари, Найденов ядосан, че не му е казал

Отстраненият от длъжност шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов е знаел, че срещу него има повдигнато обвинение за кражба на 50 000 щатски долара още на 13 януари тази година, но не е съобщил на Министерството на земеделието и храните. Това оповести лично земеделският министър Мирослав Найденов по време на открито заседание на Борда на директорите на дружеството. Срещу Харизанов е имало и друго дело за заплаха за убийство, по което е постигнато извънсъдебно споразумение. Отстраненият шеф на държавното дружество се извини публично, че няма диплома за завършено висше образование, но заяви, че има желание да завърши по-горна степен от средно образование. По-късно от Софийска градска прокуратура обявиха, че Георги Харизанов има влязла в сила присъда за изнудване. Присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15 април 2005 г. Харизанов е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от 1000 лева.

В късния следобед стана ясно, че министър Мирослав Найденов ще изпрати свидетелството за съдимост на Георги Харизанов за проверка в Софийска градска прокуратура, съобщиха от ведомството. Харизанов е представил свидетелство за съдимост при назначаването си, в което пише, че е неосъждан, се посочва в съобщението.

Харизанов, който повече от месец е крил от ресорния си министър, че му е повдигнато обвинение от прокуратурата за кражба на 50 000 щатски долара в офис, в който е работил преди повече от десет години, заяви пред медиите, че няма никакви притеснения относно този казус. „През 2001 година научавам, че е извършена кражба в офиса на фирмата, след което доброволно се подлагам на детектор на лъжата", допълни той.

Говорителката на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че разследването за кражбата е било възобновено 10 години по-късно, след като през 2010-а са били открити пръстови отпечатъци на Харизанов. На местопрестъплението са открити 4 следи от пръсти, но години наред те не са свързвани с определени хора. Едва след като на Харизанов е направена криминална регистрация във връзка с другото дело, става ясно,
че единият от отпечатъците му принадлежи, обясни тя. Разбити са били две каси с помощта на неуточнени технически средства, но без да се разбива входната врата. Прокуратурата смята, че Харизанов е имал и съучастници, чиито самоличности не са установени, тъй като двата сейфа са били разбити едновременно.

В биографията на Харизанов има и заведено дело за заплаха за убийство от жена, с която са участвали заедно на мотосъбор. Самият той уточни, че никога не е отправял заплахи за живота на обвинителката. „Това със заплахите за живота дори не искам да го коментирам, комично е", каза Харизанов.

Относно скандала с липсващата диплома за висше образование и мистериозно записаната магистърска степен, Харизанов обясни, че „тази диплома не му е била нужна, защото през годините е работил адски много". В момента Харизанов е възстановил студентските си права и заяви, че ще продължи да учи. „Извинявам се на всички, но аз към днешна дата нямам диплома", призна той.

С помощта на ГДБОП бившият шеф на „Напоителни системи" се отърва от фалшивия според него профил в интернет сайт за запознанства. Харизанов се опита да се раздели и с известния си позлатен часовник, като предложи да го подари на журналистите. Той обясни, че часовникът струва 200 евро и е подарък от съпругата му.

Министърът на земеделието обобщи, че „няма идеални хора" и допълни, че не брани Харизанов, а му е изключително ядосан затова, че на 13 януари не му е съобщил за повдигнатото от прокуратурата обвинение. „Сега аз го вадя от борда на директорите, да отива да учи, дано завърши. За образованието ви обясних, не се изисква образование, много хора с образование не струват пет пари, имаме ги примерите. На мен ми трябват сърцати хора", категоричен е Найденов.

Министърът допълни, че на всички трябва да е ясно, че не са случайни атаките срещу вече отстранения шеф на „Напоителни системи" Георги Харизанов.

Радослав Чеглайски бе избран за председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи", а Любомир Денев - за член на Съвета на директорите на дружеството.