Газовата връзка с Гърция може да се изгради с европари
Газовата връзка с Гърция може да се изгради с европари / снимка: БГНЕС
Газовата връзка с Гърция може да се изгради с европари
78713
Газовата връзка с Гърция може да се изгради с европари
  • Газовата връзка с Гърция може да се изгради с европари

Изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция ще бъде финансирано с европейски средства. Това уверение е получила енергийният министър Теменужка Петкова. Прогнозната стойност на проекта е 220 млн. евро.

Искаме енергийни проекти за 1.4 млрд. евро да се включат в плана „Юнкер"

Министърът посочи и че страната ни кандидатства с енергийни проекти по плана „Юнкер", чиято обща стойност е 1,4 млрд. евро. Петкова участва в първото заседание на обща комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, което се проведе в София.

„Имам уверението, че изграждането на интерконектора Гърция-България ще бъде финансирано със средства по фондове и програми на Европейския съюз", каза министърът. Тя посочи, че прогнозната стойност по първоначални данни на този проект се изчислява на около 220 млн. евро.

Борисов: Ще искаме финансова подкрепа за газовата връзка с Гърция

Стойността на проектите, с които България ще кандидатства по плана „Юнкер", е приблизително 1.4 млрд. евро, като те са както електроенергийни, така и газови.

„Изпратили сме тези проекти и чакаме комисията да се произнесе дали те са одобрени, дали те са от общ интерес, ще бъдат третирани като такива от общ интерес - развитието на събитията в тази посока предстои", коментира министърът.