Газовата връзка България-Турция може да даде старт на проекта „Набуко”
Газовата връзка България-Турция може да даде старт на проекта „Набуко” / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е обсъдил състоянието на проекта „Набуко” с представители на висшия мениджмънт на австрийската газова компания OMV AG и с изпълнителния директор на международната проектна компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек. Срещата се е провела във Виена, в рамките на посещението на българска правителствена делегация, начело с премиера Бойко Борисов, съобщават от икономическото министерство.

Министър Трайков е предложил ускоряване на изграждането на газовата връзка България-Турция, която впоследствие да е част от газопровода „Набуко”. С реализацията на тази връзка на практика ще се даде реален старт на проекта, който ще осигури достъпа на страната ни и на ЕС като цяло до газовите ресурси на Каспийския регион и Близкия изток.

Австрийските експерти са запознали министър Трайков с дейността на Централноевропейския газов хъб (CEGH), в който OMV притежава 80% акции. Обсъдени са били възможността за изграждане на подобна платформа за търговия с газ и в България. CEGH е един от най-важните центрове за търговия с природен газ в региона. „Австрийският опит в изграждането на нови газохранилища също е много полезен за България”, е подчертал министър Трайков.

Той се е срещнал и с ръководството на Федерацията на австрийската индустрия. По време на разговорите са били очертани мерките за насърчаване на австрийските инвестиции у нас с акцент върху взаимните контакти между средни компании. От двустранния диалог е станало ясно, че България има реална възможност да повиши значението си на Стария континент със своя индустриален потенциал на фона на деиндустриализираща се Европа.

По-рано днес министър Трайчо Трайков и австрийският вицеканцлер и федерален министър на финансите Йозеф Прьол подписаха спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото между двете държави. Документът ще възпира износа на средства от страната ни към ЕС и ще дава възможност тези плащания да се извършват в България.