Франция и Германия създават общ концерн за военна техника?
Франция и Германия създават общ концерн за военна техника? / снимка: БГНЕС

Франция и Германия са взели решение да създадат общ концерн за производството на бронетанкова техника. Съответният протокол е бил подписан в Париж, пише „Российская газета".

По данни на руския вестник, от френска страна в проекта участва държавният оръжеен консорциум Nexter, от немска - частната компания KMW. Първата е производител на танковете „Леклерк", втората - на „Леопард".

На церемония в Париж главата на френското военно ведомство Жан-Ив Ле Дриан е сравнил новата оръжейна структура с „европейски Еърбъс в областта на въоръжението за сухопътните войски".

В резултат в Европа ще се появи един от най-големите оръжейни концерни, в заводите на който работят 6,5 хиляди човека, с общ годишен оборот от 1,8 милиарда евро и портфейл с поръчки за около 9 милиарда евро. Засега новото обединение няма име, но е определено компромисно място за неговата щаб-квартира - Амстердам, пише още руският всекидневник.
Производителите на танкове в двете страни може да са предприели тази стъпка, за да разработят с обединени усилия нова машина. Може би тя ще замени днешните танкове, както и ще конкурира на международните пазари американските „Ейбрамс", и в бъдеще руският суперсъвременен танк „Армата", отбелязва вестникът.

Източник: БГНЕС