Фонд „Земеделие” реагира след заплахите на пчеларите
Фонд „Земеделие” реагира след заплахите на пчеларите / снимка: Sofia Photo Agency
След вчерашната закана на пчеларите, че ще организират национална стачка, ако не бъдат финансово компенсирани за загубите си от сушата и ниските добиви, ДФ „Земеделие” съобщи, че ще предостави субсидии на 433 пчелари у нас.

Производителите трябва да кандидатстват за финансовата помощ по Целевата линия за произведен и продаден качествен пчелен мед. Бюджетът по тази линия е 240 000 лева.

От 13 август тази година тръгва нова целева субсидия – за производство на пчелни майки, съобщиха още от земеделското ведомство. Тя ще продължи до 15 октомври и цели намаляване на нелегалното производство и търговия с пчелни майки, както и понижаване риска от разпространение на заразни и паразитни заболявания при пчелите. Субсидията е в размер на 4 лева на брой произведена и продадена пчелна майка.

Според Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз, регистрираните пчелари у нас са 8000. А по неофициални данни в България има 35 000 производители на пчелни продукти и всички те имат нужда от финансова помощ.