Финансовите министри от Г-20 заседават за икономическата криза
Финансовите министри от Г-20 заседават за икономическата криза / снимка: БГНЕС

Министрите на финансите и управителите на централните банки от Г-20 ще търсят начини за справяне със световната икономическа криза, предаде Асошиейтед прес. Финансовите министри на страните от групата, на която се пада дял от 80% от глобалната икономика, се събраха на двудневна среща в британския град Хоршам. Основната цел е да бъде подготвена предстоящата на 2 април в Лондон среща на върха на Г-20.

   

Страните от групата са разделени по въпроса дали да се заложи на данъчни намаления и многомилиардни пакети за стимулиране на икономиката или на по-добра регулация. Съединените щати искат държавите от Г-20 да поемат съвместен ангажимент за отделяне на повече средства, но много техни европейски партньори не са склонни да трупат още по-големи дългове. Вместо това те настояват за по-строга регулация.

 

Президентът на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че изразходването на поддържаният от САЩ вариант ще донесе само краткосрочно облекчение, предаде Ройтерс. Той призова страните от Г-20 да изчистят своите банки като ключ към излизане от кризата.