Финансовите министри от еврозоната решават за гръцката помощ
Финансовите министри от еврозоната решават за гръцката помощ / снимки: Reuters

Министрите на финансите на страните от еврозоната се събраха в Брюксел на среща, на която се очаква да дадат съгласието си за деблокиране на новия спасителен план за Гърция, давайки възможност на страната да избегне фалит през март, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди началото на срещата председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че решение за предоставяне на втория пакет от помощи за Гърция "трябва да бъде взето днес, няма време (за бавене)".

При пристигането си много от участниците, сред които гръцкият финансист номер едно Евангелос Венизелос и германският му колега Волфганг Шойбле, изразиха оптимизъм във връзка с плана, предвиждащ опрощаване на гръцки дълг за 100 милиарда евро от частните кредитори и държавна помощ от 130 милиарда евро.

Остават обаче определен брой въпроси, които трябва да бъдат уредени. Шойбле изброи въпроси като дела на частния сектор в помощта, устойчивостта на гръцкия дълг, който трябва да бъде сведен до 120 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 година, контрола над прилагането на реформите в страната, а също и приноса на Международния валутен фонд (МВФ) в държавната помощ.

Финансовите министри от еврозоната решават за гръцката помощ
netinfo

Холандският министър на финансите Ян Кес де Ягер се обяви в подкрепа на "постоянен" надзор над Гърция от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), за да бъдат контролирани по-добре напредъкът на реформите и прилагането на мерките за икономии, предаде Франс прес. "Аз съм за постоянна тройка в Атина. Когато има боксуване, вероятно това е необходимо", заяви той, определяйки като недостатъчни тримесечните наблюдения на гръцките кредитори в Атина.

Австрийската финансова министърка Мария Фектер пък изрази скептицизъм във връзка с идеята за създаване на блокирана сметка, по която да бъдат внасяни част от заемите за Гърция, за да може страната да обслужва държавния си дълг.

Гърция и Финландия подписаха при закрити врата споразумение за кредитни гаранции, предаде ИТАР-ТАСС. В споразумението, поставено от Финландия като условие, за да участва в новия пакет финансова помощ за Гърция, се предвижда четири големи гръцки банки да предоставят гаранции на финландската страна под формата на ценни книжа. На Финландия ще бъдат преведени облигации на стойност 1 млрд. евро, така че да бъдат покрити около 40 на сто от общата сума, която страната ще задели за новия пакет финансова помощ за Гърция. Споразумението е за срок от 30 години.

Поисканите гаранции бяха сложен процес, нужно беше да се намери решение, което да устройва и двете страни, самото споразумение означава присъединяване на Финландия към общоевропейския пакет помощ за Гърция, заяви финландският финансов министър Юта Урпилайнен.

Паралелно със срещата в Брюксел на финансовите министри на страните от еврозоната текат и преговорите между представители на Гърция и на тройката международни кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд с банките за възможно по-голямо участие в схемата за отписване на част от гръцкия дълг в рамките на спасителния финансов пакет за Гърция, съобщава Ройтерс.