ФБР е иззело над $ 12 млрд. от финансови престъпници миналата година
ФБР е иззело над $ 12 млрд. от финансови престъпници миналата година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Федерално бюро за разследване (ФБР) съобщи, че разследванията му на финансови престъпления миналата година са довели до над 3000 присъди и над 12 милиарда долара иззети средства след акции срещу пирамидални схеми, търговия на ценни книжа с използване на вътрешна информация, измами в здравеопазването, чийто жертви са били хиляди инвеститори и самото правителство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

ФБР разпространи няколко записа от операции под прикритие, насочени срещу сложни финансови престъпления. Също така предложи нова реклама, в която участва актьорът Майкъл Дъглас, който във филма "Уолстрийт" играе алчен корпоративен дилър, нарушаващ закона.

"Икономиката ни е изключително зависима от успеха и цялостна на финансовите пазари," посочва Дъглас в рекламата. "Ако сделка ви изглежда прекалено хубава, за да е истинска, вероятно е така. За повече информация как можете да разпознаете измама с ценни книжа или да съобщите за търговия с ценни книжа, при която е използвана конфиденциална информация, се свържете с местния офис на ФБР."

Според статистиката на бюрото за миналата година най-много финансови престъпления са били свързани с ценни книжа и суровини - 394 присъди и иззети 8,8 милиарда долара. За измами с ипотеки има 1082 присъди, а иззетите средства са 1,38 милиарда долара, за злоупотребите в здравеопазването има 637 присъди и 1,2 милиарда долара иззети средства.

 

Още икономически новини четете в Lev.bg