Еврокомисарят за енергетиката подкрепя помощите за бедни заради петрола
Еврокомисарят за енергетиката подкрепя помощите за бедни заради петрола / снимка: Sofia Photo Agency

Европейският комисар за енергетиката Андрис Пиебалгс подкрепя отпускането на преки помощи за най-бедните заради силния скок на цените на енергията, предаде Франс прес. За България Брюксел е предвидил над 7 млн. евро в натура, за до подпомогне около 365000 български домакинства.

Според комисаря по енергетиката в момента хората в Европа са изправени пред избор дали да се отопляват или ядат. В такъв случай по думите му трябва да се действа. Брюксел трябва да отпуска преки помощи за най-бедните социални слоеве, както и да се насърчава в дългосрочен план пестенето на енергия, добавя Андрис Пеаблгс.

В повечето европейски страни, както и в България високите цени на енергията предизвикват протести основно на шофьори и рибари и се отразяват силно на покупателната способност на домчакенствата.

Днес инвеститорите на петролните пазари следят с повишено внимание информациите за нарушениете доставки от Нигерия и засилващото се напрежение в Близкия изток.

Миналата седмица въоръжена нигерийска групировка повреди петролопровод на Chevron (”Шеврон”) в страната, а нигерийските служители от американския петролен гигант решиха да стачкуват от днес. Напрежението в африканската държава поведе цените на черното злато нагоре.