Еврогрупата възобновява преговорите с Атина през януари
Еврогрупата възобновява преговорите с Атина през януари / БГНЕС, архив

Еврогрупата и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) са взели решение да възобновят през януари 2017 г. преговорите с Гърция за съкращение на дълга й. Това е станало възможно сред разяснение от страна на гръцкия премиер Алексис Ципрас относно въведените пенсионни добавки, заяви в съобщение председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Преговорите бяха замразени в средата на декември след решението на Атина да даде годишни бонуси за пенсионерите.

"Постигнато е споразумение за възобновяване на преговорите след писмото с разясненията от премиера Ципрас. Европейският стабилизационен механизъм ще възобнови преговорите през януари", се посочва в комюникето на Дейселблум.

В началото на декември Еврогрупата, която обединява финансовите министри на страните, въвели единна европейската валута, се споразумя за частично преструктуриране на гръцкия дълг чрез намаляване на лихвите и удължаване на сроковете за плащанията.

По-късно обаче Атина обеща, в навечерието на коледните празници, да задели 617 млн. евро за еднократни бонуси на пенсионерите, които получават под 850 евро месечно и това водене до блокиране на преговорите с Еврогрупата.

Източник: БТА