ЕВН няма да плати на НЕК исканите суми
ЕВН няма да плати на НЕК исканите суми / снимка: DarikNews.bg
ЕВН няма да плати на НЕК исканите суми
71402
ЕВН няма да плати на НЕК исканите суми
  • ЕВН няма да плати на НЕК исканите суми

ЕВН няма да извърши плащане към НЕК, за да спре процедурата по отнемане на лиценза на компанията за доставки на ток, заяви пред журналисти говорителят на компанията Петър Костадинов. Според ЕВН "въпросната сума", която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране настоява да бъде изплатена на НЕК, всъщност е дължима на ЕВН за зелена енергия за периода 1 юли 2012 - 31 юли 2013 г.

"ЕВН България Електроразпределение" няма да извърши плащане към НЕК както беше поискано от страна на регулатора, категорични са от дружеството. "Нашата позиция е ясна не от сега. Ние все още продължаваме да считаме, че дружеството има некомпенсирани разходи от страна на НЕК към него и тези разходи са направени в изпълнение на законовото задължение на "ЕВН България Електроснабдяване" да изкупува електроенергия, произведена от ВЕИ през 2012-2013 година, което не се отрича досега от нито една държавна институция и това е причината, поради която ние не можем и няма как да извършим плащанията, посочени от регулатора. Още повече, че този факт ни дава и основанието да считаме, че можем да извършим или плащания към НЕК, или съответните прихващания на дължимите вземания, както сме постъпили досега", каза Костадинов.

На въпрос какви суми дължи НЕК на дружеството за зелената енергия, той каза, че от различните страни се посочват различни суми и сподели позицията, че в разумен диалог ще може да се уточни кой за какво претендира.

Представителят на ЕВН обясни, че от дружеството не "прихващат" суми, а плащат текущите си задължения към НЕК. Тук става дума за суми, които първо са дължими към нас, защото ние сме направили разходите от юли 2012-а до юли 2013-а, така че в момента си изпълняваме всички задължения към НЕК, категоричен бе Костадинов.