Енерго-Про засега не иска корекция в цената на тока
Енерго-Про засега не иска корекция в цената на тока / снимка: Guliver/Getty Images

От енергото за Североизточна България - "Енерго-про", не са внесли предложения за промяна в цените на електроенергията, заяви пред журналисти преди първото заседание на Енергийния борд управителят на дружеството Стефан Абаджиев, предаде БГНЕС.

Абаджиев отказа да коментира искането на колегите си от EVN, които по-рано през деня обявиха, че настояват за увеличение от 17,9% на цената на тока. "Цифрите се показват и се коментират от икономистите, в момента не мога да коментирам увеличение. То не е тема на днешния ден", посочи Абаджиев.

Запитан дали "Енерго-Про" ще внесе в ДКЕВР подобно предложение той припомни, че когато е трябвало в срок и по закон компанията му е внесла заявление, но то не е било отразено от регулатора в обема, който компанията е желаела.

"Нашата компания се намира в състояние на оцеляване от декември миналата година и за нас е важно да има диалог в сектора", подчерта той и отказа да коментира какво увеличение в цената на тока би могла да компенсира загубите.

"Нашата дейност е многостранна, имаме разходи обединени в пера и във всеки разход трябва да има приходи, които да го покрият", посочи Абаджиев, като по думите му е "безпредметно да се казва колко струва една или друга дейност". Те струват толкова, колкото струват и колкото ДКЕВР е признал като икономически обосновани разходи, посочи той.

От 1 октомври ДКЕВР ще направи нова преоценка, но преди всичко той трябва да излезе с разчет какви се реалните разходи за поддръжка на българската енергийната система, посочи Абаджиев. Регулатор е този, който трябва да каже къде са дефицитите, смята той. Според него дефицитите в системата са сериозни и са в много точки от веригата.

"Практиката от последните няколко години показа, че ако е имало резерви, те са били изчерпани. Не само това, но самата система влезе в състояние на финансов дисбаланс. В нашето дружество има разходи, които са икономически обосновани и необходими, но в момента не са покрити от приходите", обясни Абаджиев и добави, че става дума за качеството на услугата, поддръжката на мрежата и т.н.