„Енел” инвестира 160 млн. лв. в екопроекти
„Енел” инвестира 160 млн. лв. в екопроекти / netinfo

За три години енергийната компания “Енел” ще инвестира 160 млн. евро в екологични проекти на територията на община Гълъбово.Това съобщи изпълнителният директор на “Енел Оперейшънс” Майк Фостър по време на екологичен семинар в Стара Загора.

Част от тези средства са вложени в изграждането на временни и постоянни депа за съхранение на канцерогенния азбест,който се отделя при рехабилитацията на четирите енергоблока.Около 10 хил.куб.метра азбест вече са загробени, други 1700 чувала са временно депонирани на площадки край централата. От септември миналата година кметът на Гълъбово Николай Тонев спря достъпа до местата за съхранение на опасните отпадъци. Мотивите на градоначалника са ,че “Енел” използва нерегламентирани площадки върху общинска земя.

Освен това,той обвинява италианския собственик на ТЕЦ 3,че не спазва сроковете за изпълнение на екологичните проекти.

Количеството на азбеста, който се отделя при рехабилитацията на блоковете в ТЕЦ “Енел Марица Изток 3”, се е оказало по-голямо от очакваното, призна екологът на централата Теодор Димов. Очакваме проблем със съхранението на опасните отпадъци през пролетта на следващата година, когато ще започне рехабилитацията на последния – 4-ти блок, и ще имаме още 1700 куб.метра азбест.

Искаме промяна в комплексното разрешително от Министерството на околната среда и водите и търсим начин за разширяване на депото за постоянно съхранение на опасните отпадъци, допълни Димов.

Азбестът се е използвал като евтин, огнеупорен и водоустойчив строителен материал от 60-те до средата на 80-те години на миналия век. Медицински изследвания показват, че неговите влакна причиняват необратими увреждания и рак на белите дробове. Употребата на този материал е ограничена с директива на Европейския съюз.

До 2011 година италианската компания “Енел” ще отдели 4 млрд.евро собствени средства за инвестиции във възобновяеми източници на електричество. Разработваме модерни слънчеви и вятърни генератори, които ще произвеждат ток на сушата и в моретата, съобщи Алесандро Боски, мениджър в отдела за бизнес развитие в “Енел”. Компанията се готви да построи пилотна централа по програмата за нулеви въглеродни емисии край Венеция.

“Енел” управлява около 20 хил.мегавата генериращи мощности от възобновяеми енергийни източници по целия свят. По този показател компанията заема четвърто място на европейския пазар.