ЕК смята да препоръча спиране на финансовата помощ за България
ЕК смята да препоръча спиране на финансовата помощ за България / netinfo
Европейската комисия сериозно обмисля дали да спре част от финансовата помощ за новата членка на ЕС България заради корупция и лошо управление, съобщи Ройтерс, като цитира високопоставен източник от ЕС.

ЕК ще публикува на 27 юни мониторинговия доклад за България и Румъния, който може да доведе до санкции срещу една или срещу двете балкански нови членки. Румъния трябва да получи европейско финансиране от 11,5 милиарда евро за периода 2007-2009 г., а България – 4,6 милиарда евро за същия период.

Според високопоставения източник, цитиран от Ройтерс, Комисията вероятно ще задейства поне една от финансовите предпазни клаузи, за да покаже на данъкоплатците в ЕС, че защитава интересите им, и за да окаже натиск над София да засили борбата с корупцията и да подобри управлението, посочва Ройтерс. Засега не се очаква подобна мярка да бъде въведена срещу Румъния.

В зависимост от сериозността на допуснатите пропуски Комисията може да забави изплащането на финансовата помощ или да изтегли обратно изплатени суми, уточнява Ройтерс. Финансовите санкции имат най-голям ефект и затова е най-вероятно те да се приложат по отношение на т.нар. структурни фондове за регионално развитие.

Членовете на ЕС ще се произнесат окончателно през юли, посочва Ройтерс.