ЕК ни предупреди за неиздадените нови екоразрешителни
ЕК ни предупреди за неиздадените нови екоразрешителни / netinfo

Европейската комисия отправи писмени предупреждения към девет страни в Европейския съюз, сред които и България, за неиздадени осъвременени разрешителни за работа на над 9000 промишлени обекта.

Тези разрешителни трябва да бъдат издадени в изпълнение на директивата на Европейската комисия за Интегрирана превенция и контрол на замърсяванията, чиято цел е да се контролират изпусканите във въздуха, водата и почвата вредни и замърсяващи вещества при работата на предприятията, предаде БТА.

През ноември миналата година Европейската комисия поиска от страните в Европейския съюз да предоставят данни за наличните промишлени обекти в тях преди влизането на директивата в сила, както и колко нови и осъвременени разрешителни за дейност са издадени.

Получените отговори сочат, че в девет страни - Белгия, България, Естония, Гърция, Италия, Холандия, Португалия, Словения и Испания, работят твърде много промишлени предприятия, на които не са издадени нови разрешителни за работа. Общо в тези страни има над 9000 промишлени обекта без осъвременени разрешителни от общо 52 000 промишлени предприятия в Европейския съюз, съобщи днес говорител на комисията.

Предупредените девет страни имат два месеца срок да отговорят какво е направено за решаването на проблема. Ако Европейската комисия прецени отговора на една страна за незадоволителен или ако изобщо не получи отговор, то тя може да реши да започне дело в Съда на европейските общности в Люксембург.