ЕК не блокира „Южен поток”, а иска да съответства на законодателството на ЕС
ЕК не блокира „Южен поток”, а иска да съответства на законодателството на ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Еврокомисията не блокира проекта "Южен поток". Това е заявил за ИТАР-ТАСС представител на пресслужбата й.

"Ние не блокираме "Южен поток", а искаме той да съответства на законодателството на ЕС", казал представителят.

По-рано източник в европейските институции съобщи, че в Брюксел не изключват възможността от консултации между Русия и ЕС по ситуацията за "Южен поток" още в понеделник.

"Може да се очаква този въпрос да бъде повдигнат в рамките на тристранните консултации между Русия, ЕС и Украйна за решаването на проблема за задлъжнялостта на Киев за руския газ", посочил източникът пред агенцията.

В тази среща ще участват еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан. Източникът подчерта, че темата за "Южен поток" ще се обсъжда в двустранен формат, припомня ИТАР-ТАСС.

По-рано посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов казал за агенцията, че Еврокомисията няма основание да спре работата по подготовката на строителството на "Южен поток". "За да има основание, трябва да се докаже наличие на нарушения", посочил той.

По-рано днес българският министър-председател Пламен Орешарски каза след среща с делегация от американски сенатори, че е наредил да бъде спряна работата по "Южен поток" до отстраняване на забележките на Европейската комисия.

"Може да се очаква този въпрос да бъде повдигнат в понеделник по време на тристранните консултации между Русия, ЕС и Украйна в Брюксел за уреждане на задълженията на Киев по отношение на руския газ", каза цитираният източник.

Запитан дали в тези обсъждания ще участва Украйна, той отговори: "Съмнително е. Ситуацията с "Южен поток" се обсъжда в двустранен формат между ЕС и Русия."

Източник: БТА